Συχνές Ερωτήσεις

Παρακαλούμε διαβάστε παρακάτω για συχνές ερωτήσεις για τις υπηρεσίες μας και για τη μετανάστευση στον Καναδά.

Σε τι αφορά αυτό το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στη μετανάστευση κι εργασία στον Καναδά.

Συγκεκριμένα:

 • Το έχει αναλάβει δικηγορική εταιρία του Μontreal-Toronto σε πλήρη συνεργασία με τις Καναδέζικες αρχές, η οποία δουλεύει προγράμματα μεταναστών από το 1994.
 • Αφορά μεμονωμένα άτομα αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.
 • Συμπεριλαμβάνει πλήρη νομιμοποίηση εγκατάστασης στον Καναδά και θέση εργασίας με συμβόλαιο.
 • Επιπλέον βοήθεια, όπως για ανεύρεση κατοικίας και σχολείο για τα παιδιά.
 • Πληρωμή γίνεται μόνο βάση προόδου, συνεντεύξεων και αποδείξεων.
 • Ολοκληρώνεται η διαδικασία μετανάστευσης κι εργασίας σε 12 μήνες.

Τι είναι το πρόγραμμα 'Skilled Workers' ('Τεχνίτες');

Καναδικές πόλεις όπως το Toronto και το Montreal έχουν υψηλή ζήτηση για εξειδικευμένους εργάτες, δηλ. εργαζόμενους με μια συγκεκριμένη ειδικότητα όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ξυλουργούς, μάγειρες, σερβιτόρους, κτλ. Άτομα με αυτές τις ικανότητες θα προτιμηθούν για μετανάστευση στον Καναδά.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας;

Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την πρώτη αίτηση που είναι δωρεάν, ή αλλιώς φόρμα γνωριμίας η οποία συμπληρώνεται online από την αρμόδια στο γραφείο Ομονοίας και στέλνεται στον Καναδά. Η απάντηση που έρχεται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες αν είναι θετική δίνει το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο να συνεχίσει τις αιτήσεις και να μπει στη διαδικασία πληρωμής. Αν είναι αρνητική, ο ενδιαφερόμενος δεν μπαίνει σε καμία διαδικασία συμπλήρωσης αίτησης και πληρωμής.

Το γραφείο Ομονοίας και η αρμόδια πληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο για τη συμπλήρωση αιτήσεων;

Το γραφείο καθώς και η αρμόδια δεν πληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο, αλλά από τον Καναδά ως εκπρόσωπός τους.

Ποιες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα;

Οι πρώτες χώρες που έχουν επιλεγεί για την ανεύρεση εργατών και τεχνιτών είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αλβανία.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία αυτή μέχρι να ταξιδέψει ο ενδιαφερόμενος στον Καναδά;

Η διαδικασία διαρκεί 8-12 μήνες από τη στιγμή που υπογράφει ο ενδιαφερόμενος την μεταξύ του αίτηση με το γραφείο του Καναδά και καταβάλει την πρώτη δόση.

Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει κάποιο πτυχίο αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας;

Αν ο ενδιαφερόμενος έχει πτυχίο σε κάποια από τις δύο γλώσσες σίγουρα θα είναι υπέρ του αλλά και να μην έχει, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει βασικά αγγλικά ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί.

Σε τι ποσό ανέρχεται το κόστος;

Το κόστος ανέρχεται μόνο στο ποσό των 6.250 Καναδέζικα δολάρια, πληρωτέα εντός ενός έτους σε 4 δόσεις .

Πώς μοιράζονται οι δόσεις;

Το ποσό πληρώνεται σε τέσσερις δόσεις (περίπου 1.500 δολάρια την κάθε δόση), εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους, ανάλογα με την πρόοδο της ένταξης του εργαζόμενου στην Καναδέζικη εργασία και κοινωνία. Με άλλα λόγια, με κάθε βήμα προόδου, πληρώνεται και μια δόση. Τα χρήματα καταβάλλονται κατευθείαν στο νομικό γραφείο του Καναδά, με την υποστήριξη του γραφείου της Ελλάδας.

Δηλαδή, πληρώνεται από μια δόση της τάξεως των 1.500 δολαρίων περίπου, όταν:

 1. Υπογραφεί η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο.
 2. Του γνωστοποιηθεί ότι έγιναν αποδεκτά τα προσόντα του για την παραχώρηση της Βίζας.
 3. Του γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση εργασίας.
 4. Αποδεχτεί την εργασία κι έχει σύμβαση εργασίας σε συγκεκριμένη επιχείρηση για άμεση μετάβαση στον Καναδά.

Τι άλλες υπηρεσίες προσφέρει το πρόγραμμα αυτό και το γραφείο του Καναδά;

Επιπλέον προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ από το νομικό γραφείο του Καναδά και πολλές άλλες υπηρεσίες, όπως:

 • Άμεση βοήθεια στην ανεύρεση σπιτιού ή διαμερίσματος.
 • Τραπεζικές διευκολύνσεις.
 • Αγορά αυτοκίνητου.
 • Ανεύρεση σχολείου για τα παιδιά (σε περίπτωση οικογένειας)

Αν απορριφθεί ο ενδιαφερόμενος από την πρεσβεία ή δε βρεθεί εργοδότης, τα χρήματα επιστρέφονται;

Η όλη διαδικασία μέχρι να ταξιδέψει ο ενδιαφερόμενος στον Καναδά διαρκεί περίπου έναν χρόνο. Αν για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί αυτή η συνεργασία, διότι βρέθηκαν αρνητικά στοιχεία για τον εργαζόμενο ή δεν του δωθεί βίζα εργασίας τότε του επιστρέφονται όλα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το γραφείο στην Αθήνα που εκπροσωπεί το αντίστοιχο του Καναδά τι υπηρεσίες προσφέρει;

Το γραφείο Ελλάδος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, με άμεση μάλιστα πρόσβαση σε μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία (πλησίον μετρό Ομονοίας). Λειτουργεί 6 μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα με Σάββατο, πρωί και απόγευμα για να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων.

Εκεί υπάρχουν όλα τα έντυπα προς συμπλήρωση από τους εργαζόμενους και την άμεση προώθησή τους στον Καναδά (για τις περιοχές Τορόντο ή Μόντρεαλ, ανάλογα με την προτίμηση των εργαζομένων).

Στην Ελλάδα η αρμόδια θα ομιλεί τα Ελληνικά, Αλβανικά και Αγγλικά.

Από κει και πέρα οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι θα έχουν ταυτόχρονη επικοινωνία τηλεφωνική, γραπτή και ηλεκτρονική (e-mail) με τα γραφεία Αθηνών καθώς και απευθείας με το νομικό γραφείο που θα τους αντιπροσωπεύει στον Καναδά.

Από τη στιγμή που υπάρχει το visa waiver γιατί κάποιος να κάνει αίτηση για τουριστική βίζα;

 • Επειδή έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ορισμένα αδικήματα – η σύλληψη, ακόμα και χωρίς καταδίκη, μπορεί να απαγορεύει την χρήση του visa waiver.
 • Επειδή η αίτηση ESTA του απορρίφθηκε.
 • Επειδή θέλει να μείνει στον Καναδά πάνω από 90 μέρες.
 • Επειδή θέλει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορεί να ζητήσει επέκταση του χρόνου παραμονής στον Καναδά αφού έρθει ή αλλαγή status.
 • Επειδή παραβίασε τους όρους του visa waiver σε προηγούμενη επίσκεψη.

Μέχρι πόσα χρήματα μπορώ να φέρω μαζί μου στον Καναδά;

Δεν υπάρχει περιορισμός. Αν φέρετε πάνω από 10.000 δολάρια σε μετρητά ή συνάλλαγμα, πρέπει να τα δηλώσετε στη φόρμα τελωνείου όταν έρχεστε στη χώρα που σας ρωτάει συγκεκριμένα αν φέρνετε περισσότερα από 10.000 δολάρια. Επιτρέπεται δηλαδή να φέρετε απεριόριστο ποσό, αρκεί να το δηλώσετε. Το ίδιο ισχύει και στις ευρωπαϊκές χώρες με όριο 10.000 ευρώ.

Αν έρθω στον Καναδά με τη visa waiver για 90 μέρες, μπορώ μετά να κάνω ένα σύντομο ταξίδι στις ΗΠΑ και έπειτα να επιστρέψω στον Καναδά για άλλες 90 μέρες;

Σύμφωνα με το νόμο μετά από ταξίδι στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή στα νησιά της Καραϊβικής, δικαιούστε μόνο το υπόλοιπο των 90 ημερών που σας απομένει. Για να διεκδικήσετε άλλες 90 μέρες θα πρέπει να ταξιδέψετε σε χώρα εκτός ΗΠΑ/Μεξικού/Καραϊβικής. Επιπλέον, μπορούν να υπάρξουν προβλήματα στην είσοδο αν το δεύτερο ταξίδι είναι αμέσως μετά από προηγούμενο ταξίδι με μεγάλη διάρκεια.

Αν έρθω στον Καναδά με τη visa waiver και μετά βρω δουλειά, μπορώ να παραμείνω;

Ο νόμος απαγορεύει την αλλαγή status σε όσους έρχονται στον Καναδά με visa waiver, με λίγες και περιορισμένες εξαιρέσεις όταν υπάρχει γάμος με πολίτη του Καναδά. Αν πάτε στον Καναδά σαν τουρίστας, δεν θα μπορέσετε ούτε να δουλέψετε νόμιμα ούτε και να μείνετε – θα χρειαστεί να επιστρέψετε στην πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα και να εφοδιαστείτε πρώτα με την κατάλληλη βίζα – εφόσον υπάρχει βίζα κατάλληλη για το συγκεκριμένο τύπο εργασίας.

Αν φύγω προσωρινά από τον Καναδά, μπορώ να "παγώσω" τη διάρκεια της άδειας εργασίας μου;

Όχι, η διάρκεια της άδειας συνεχίζει κανονικά. Δεν μπορείτε να την "παγώσετε".

Πόσων ετών πρέπει να είμαι για να έχω δικαίωμα συμμετοχής;

Το Πρόγραμμα Skilled Workers (Τεχνίτες) είναι ανοιχτό για άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών.

Μπορεί ένας Έλληνας υπήκοος, ο οποίος επί του παρόντος δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, να κάνει αίτηση;

Ναι. Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα IEC δεν χρειάζεται να κατοικούν στην Ελλάδα όταν κάνουν την αίτηση.

Ποια είναι τα απαιτούμενα για μετανάστευση με το πρόγραμμα Skilled Workers;

Βασική προϋπόθεση για να εργαστεί κανείς στον Καναδά είναι η επαγγελματική ειδικότητά του να βρίσκεται μέσα στη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο η καναδική κυβέρνηση με τις επιθυμητές ειδικότητες. Η άλλη περίπτωση για να βγάλει κανείς την απαραίτητη βίζα διαμονής είναι να έχει δεχτεί πρόταση εργασίας από κάποιον Καναδό εργοδότη. Ο εργοδότης, όμως, θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένας Καναδός με τα απαιτούμενα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση. Αυτά, όπως και άλλες υπηρεσίες που αναφέρονται παραπάνω, τα αναλαμβάνει ο σύλλογος δικηγόρων του Καναδά αφού από την πρώτη δωρεάν αίτηση (φόρμα γνωριμίας) γίνει δεκτός ο ενδιαφερόμενος από τον Καναδά.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει αίτηση για βίζα εργασίας στην πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα;

Η πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα δεν έχει αρμόδιο τμήμα σε θέματα μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να παραπέμπει το κοινό στην πρεσβεία του Καναδά στη Ρώμη, όπου λειτουργεί αγγλόφωνη υπηρεσία ειδικά για Έλληνες. Σε περίπτωση όμως που ο ενδιαφερόμενος επιλεγεί από το σύλλογο δικηγόρων του Καναδά CCIRC, στην 4η φάση της διαδικασίας στέλνει το διαβατήριό του μέσω courier στο γραφείο του Καναδά κι αυτοί αναλαμβάνουν να στείλουν τα χαρτιά του στην Καναδέζικη πρεσβεία της Ρώμης ως εκπρόσωποί του ώστε να του εγκριθεί η βίζα.

Ποια είναι η λίστα με τα επαγγέλματα που είναι είναι σε ζήτηση;

29 είναι τα επαγγέλματα τα οποία είναι σε υψηλή ζήτηση στον Καναδά. Ανάμεσα σε αυτά τα σημαντικότερα ανήκουν στον κλάδο της οικοδομής (κυρίως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μεταλλουργοί, οδηγοί βαρέων υλικών, κ.α.), της εστίασης (σεφ, μάγειροι, βοηθοί σεφ, σερβιτόροι, μάνατζερ εστιατορίων, κ.α.). Μεγαλύτερη ζήτηση γενικά εντοπίζεται στον μεταλλευτικό τομέα (21%), στις μεταφορές και στις δημόσιες υπηρεσίες (16%), στις κατασκευές (15%) και στο λιανικό εμπόριο (15%).